Ook dat is Tanzania...

Door: Mevrouw Geurts

Blijf op de hoogte en volg

12 Januari 2006 | Tanzania, Moshi

Dag lieve allemaal,

Alle familie is inmiddels op Safari, op weg naar huis of ergens anders in het mooie Tanzania.
Deze week hebben we (voornamelijk Dirk) ook de minder mooie kant van Afrika kunnen zien. Op dinsdagavond is in het babyweeshuis (naast ons huis waar we verblijven) een klein hulpeloos spastisch jongetje overleden. Gestikt in zijn eigen eten omdat hij zich verslikte. Het voeden van deze jongen nam al 6 uur per dag in beslag omdat hij te zwak is om te kunnen slikken. Omdat hij spastisch is had zijn moeder besloten hem te laten verhongeren. Light in Africa heeft de zorg op zich genomen.
Het kleine mannetje had de kracht niet, zoals wij doen, het eten uit zijn luchtpijp op te hoesten. Een van de verzorgsters kwam met hem aanrennen en gaf hem aan Dirk. Dirk heeft hem mond op mond beademing geven, gereanimeerd, maar hij bleek al overleden....
Ook dit is het Tanzaniaanse leven, maar dat is wel zeer confronterend als je op huwelijksreis bent. Ik had ook vreselijk met mijn manneke te doen. Wat een beelden staan er dan wel niet op je netvlies.
Gisteren de moeder van Amadeus (zo heette hij) proberen te vinden, maar bleek niet thuis. Dit omdat er nu een begrafenis geregeld moet worden.
We hebben ook afgesproken om nog een week lang te blijven, hard te werken voor Light in Africa, maar dan ook te gaan genieten op Zanzibar. We willen heel veel, maar je kan niet alles...
Gisteren een vrouw ontmoet die als eerste een kindje gaat adopteren via Light in Africa. Ze is vreselijk gelukkig. Volgens mij gaat het in Amerika allemaal makkelijker dan in Nederland. Oei dat zet je toch ook wel aan het denken als vanmiddag de kleine Hathmani nog aan kwam rennen en me "mama" noemde. Het is op het moment allemaal zo dubbel: intens geluk en intens verdriet, het mooie Tanzania en het vreselijke.

Nou dit is niet een van de meest vrolijke berichten geworden, maar dat is ook niet erg. Zo is het ook... Maar maak je geen zorgen we zijn nog steeds gelukkig en blij dat we hier zijn.
En nogmaals ook heel lief van jullie dat jullie zo meeleven. We zitten altijd te glimlachen als we de weblog weer openen.
Super!!!!

Chris

• 12 Januari 2006 - 12:43

Fr En W:

lieve chris en dirk,
    wat een verschrikkelijk nieuws, we hoorden het al per sms. heel veel sterkte. verbinding hier heel slecht dus we houden het heel kort. zijn bezig safari te boeken maar kunnen nu alleen van 14-17 terecht. dan dus daarna pas moshi, missen we jullie heel helaas. we proberen nog te bellen. geniet van zanzibar, heel belangrijk!
    veel liefs en heel veel sterkte houden van jullie fr en w

• 12 Januari 2006 - 19:23

Mandy:

De keerzijde..altijd sluimerend aanwezig, maar toch zo ongrijpbaar, plotseling, onwerkelijk.
    Onomkeerbaar.

Sterkte

Liefs,
    Mandy

• 12 Januari 2006 - 22:26

Ine Berentsen:

Hallo Chris en Dirk,
    Gefeliciteerd allereerst.
    Wat leuk om jullie te kunnen volgen. Ik ben een collega van Maria, en ik heb kinderen in jullie leeftijd en ik zou heel trots zijn op zulke kinderen! Ik hield het niet droog bij dit verhaal van Chris. Heel verdrietig, en zo geschreven dat het verdriet ook echt aankwam.
    Prachtig geschreven! Ga ook nog veel genieten.
    Groeten uit Renkum.

• 13 Januari 2006 - 06:01

Jeannet Van Der Schaaf:

Oh Chris, mevr. Geurts stond erboven en ik ben er helemaal 'ingetrapt'. Twijfelde in de brief al 'mijn manneke'/ Maria? maar heerlijk en en vrolijke noot om de dag mee te beginnen.

Dag allemaal = degenen die er nog zijn. Ik geniet mee van jullie berichten en nu was het meeschrikken. Ja, zo is Afrika ook! Sterkte met deze dingen en alle goeds. Geniet nog even. Groetjes, Jeannet

• 14 Januari 2006 - 19:39

Mad:

Lieve Chris, jullie hebben vast (met jullie aanwezigheid tijdens dit drama) een verschil uitgemaakt; jullie doorstastendheid, meeleven regelen en warme liefde heeft alle betrokkenen vast goed gedaan.....

• 15 Januari 2006 - 15:42

Annick:

Veilig thuisgekomen en ik vind er niks aan....al die bleekscheten : ) Ik had zo langer willen blijven! Thanks!!
    Hele goeie tijd nog samen en tot de 13de!
    Kus, Annick

• 15 Januari 2006 - 17:36

Nanny En Toine:

Lief bruidspaar,lieve vrienden,

Van harte proficiat met jullie ontroerende bruiloft. Prachtig dat wij zo op afstand met jullie emoties mee kunnen leven. Samen nog een geweldige tijd toegewenst en blijf zo van elkaar genieten. Vanzelfsprekend onze gelukwensen aan jullie trotse (schoon)ouders Maria en Ben.
    Groetjes van Nanny en Toine uit België

• 16 Januari 2006 - 13:39

Ben En Maria:

Lieve Chris en Dirk,
    wat heb je het goed beschreven Chris, wat jullie samen hebben meegemaakt bij het overlijden van Amadeus.
    Het is heel goed dat jullie nu gaan genieten.
    Wij zijn nu nog in Arusha. Vanmorgen het droevige bericht van het overlijden van de opa van Margriet.
    Wij vertrekken morgenvroeg naar Lushoto om daar een dag te wandelen, etc. Vandaar via Dar naar Zanzibar.
    Ga heel veel genieten!!!
    PS: wij hebben twee foto's geplaatst bij het bericht "Ze heeft JA gezegd" OK??
    Hele dikke kus van ons tweetjes.

Voor alle anderen: weer heel erg bedankt voor jullie reacties., heel erg goed om te lezen. En voor diegenen die al lang op een foto zitten te wachten:
    kijk bij het bericht: "Zij heeft JA gezegd" (zie boven)

• 16 Januari 2006 - 19:08

Frederique:

Lieve Chris,zoals Mad het beschrijft, zo denk ik er ook over! Wat een contrasten...
    Ik heb je mail ontvangen, maar het lukte niet om iets terug te mailen. Ik probeer het nog een keer. Ik hoop heel erg dat jullie nu wat tot rust kunnen komen en alle emoties kunnen verwerken. Geniet lekker van elkaar en het mooie land.

• 16 Januari 2006 - 19:11

Frederique:

Ik zie net de foto's... Prachtig mooi!! Zo had je je het voorgesteld of niet?

• 17 Januari 2006 - 10:37

Willemien:

vlak voor ik ook vertrek naar afrika nog even de groetjes van mij. het blijkt dat wij met ons reisgroepje rond 20 feb op Kipepeo zijn!
    Sterkte met Amadeus
    en geniet van Zanzibar en de rest. Liefs Willemien